Vapaasti käytettävät valokuvat ovat eri kuvaajien ottamia kuvia, joita ihmiset voivat ottaa vapaasti omaan käyttöönsä. Kaikkia vapaasti käytettäviä kuviakaan ei saa silti käyttää miten tahansa tai mihin tahansa tarkoitukseen. Jokaisella kuvalla on tarkat säännöt sen edelleen käyttämisestä. Säännöistä kertovat kuvien erilaiset lisenssit, joihin kannattaa tutustua, mikäli haluaa käyttää vapaasti käytettäviä ja ilmaisia kuvia omissa projekteissaan, kuten vaikkapa blogissaan.
Vapaasti käytettävät valokuvat ilmaisina tai maksullisina
Vapaasti käytettävät kuvat voivat olla kuvista ja latauspalvelusta riippuen ilmaisia tai maksullisia. Ilmaiset valokuvat ovat myös hyvin yleisiä, mutta monipuolisimman ja suurimman kuvavalikoiman saa yleensä käyttöönsä vain maksua vastaan. Osa kuvapalveluista jakaa kaikki kuvansa ilmaisina ja osa taas jakaa sekä maksullisia että ilmaisia kuvia tai vain maksullisia kuvia. Kullakin kuvapankilla voi olla maksujen lisäksi myös muita omia ehtojaan, joihin on tärkeää tutustua.
Sekä maksullisia että ilmaisia kuvia voi molempia käyttää niiden lisenssin mukaan esimerkiksi blogiteksteissä, verkkokaupan sivustolla, markkinoinnissa tai niitä voi vaikkapa vain ladata taustakuvaksi omaan laitteeseensa. Käyttötarkoituksissa on siis melkeinpä vain mielikuvitus rajana, kunhan kuvia käyttää niiden lisenssien sääntöjen mukaan. Valokuvausta harrastavat tai ammattikuvaajat voivat myös ladata itse kuviaan myytäviksi kuvapankkeihin. Kuvilla on kuitenkin tietyt laatuvaatimukset, joten mitkä tahansa kuvat eivät kelpaa.
Mistä löytyvät ilmaiset valokuvat?
Ilmaiset, vapaasti käytettävät valokuvat löytyvät netin lukuisien eri kuvapankkien avulla. Kuvapankit ovat sivustoja, joille käyttäjät voivat ladata kuviaan toisten vapaasti ladattavaksi. Kannattaa ottaa huomioon, että myös täysin ilmaisilla kuvilla voi olla erilaisia ehtoja esimerkiksi siitä, millaisilla sivustoilla niitä saa käyttää. Tunnettuja täysin ilmaisia kuvia jakavia kuvapankkeja ovat esimerkiksi Unsplash, Pexels ja Pixabay. Ilmaisia kuvapankkeja löytyy vielä runsaasti enemmänkin ja osa niistä voi olla keskittynyt tiettyyn teemaan.
Vapaasti käytettävät valokuvat, joita tarjotaan ilmaiseksi, voivat olla niin amatöörien kuin ammattilaistenkin ottamia kuvapankista riippuen. Osalla kuvapankeista on hyvin tarkat laatuvaatimukset kuvilleen ja siksi aivan amatöörit eivät luultavasti voi ladata kuviaan sivustolle. Toisaalta amatöörien ottamat kuvat ovat useammin ilmaisia tai edullisempia.
Valokuvien erilaiset lisenssit
Vapaasti käytettävillä kuvilla on Creative Commons -lisenssejä, joiden avulla kuvaaja jakaa osan tekijänoikeuksistaan. CC-lisenssit koostuvat neljästä ehdosta, jotka merkitään BY, NC, ND ja SA. Niitä yhdistelemällä syntyy kuusi erilaista CC-lisenssiä. Mikäli etsit esimerkiksi live blackjack -aiheiseen blogiisi kuvaa, voit käyttää melkeinpä mitä vain lisenssiä tietyin ehdoin. BY-lisenssi esimerkiksi vaatii, että tekijän nimi on mainittava ja NC-lisenssi kieltää kuvan kaupallisen käytön.
Valokuvien tekijänoikeus voidaan poistaa kuvaajalta myös kokonaan CC0-lisenssillä. ND-lisenssi taas tarkoittaa, että teoksesta ei saa luoda johdannaisteoksia tai muunnelmia, mutta muutoin sitä saa käyttää vapaasti. SA-lisenssi tarkoittaa, että kuva on jaettava samoin, eli teoksesta luotuja muunnelmia saa levittää ainoastaan samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta.
Vapaasti käytettävät valokuvat tarjoavat massiivisen valikoiman
Vapaasti käytettävien valokuvien pankit voivat tarjota yhdessä pankissa miljoonittain kuvia. Niiden valikoima on siis valtava, mikä on tietenkin hyvä asia kuvien lataajien kannalta. Kuvapankeista voikin hakea kuvia hakusanoilla ja usein omat suosikkikuvat voi tallentaa muistiin. Suomiaiheisia kuvia on myös hyvin paljon, mutta suomalaiset valokuvaajat eivät ole yhtä paljon esillä jokaisessa kuvapankissa. Netistä löytyy kuitenkin myös nimenomaan Suomi-kuviin keskittyviä kuvapankkeja.
Etenkin kansainvälisissä kuvapankeissa suomiaiheisiakin kuvia kannattaa hakea usein englanniksi – ainakin silloin, jos suomenkielisillä hakusanoilla ei löydy kuvia. Niiden aihetunnisteet on nimittäin usein merkitty englanniksi. Kansainvälisistäkin kuvapankeista löytyy paljon kuvia etenkin suomalaisista maisemista ja suurimmista sekä tunnetuimmista Suomen kaupungeista.
Vapaasti käytettävät valokuvat kannattaa myös usein ladata yhdestä ja samasta paikasta, mikäli käyttää maksullisia kuvia. Monet kuvapankit toimivat nimittäin kuukausimaksuperiaatteella. Tosin joistain pankeista voi ostaa kuvia myös maksamalla yksittäisestä kuvasta. Yhden kuvan hinta voi yltää kymmenistä senteistä esimerkiksi kymmeniin euroihin saakka kuvan mukaan. Vertaile siis eri kuvapankkeja, jotta löydät omiin tarpeisiisi parhaita kuvia ja sopivimman hinnan tarjoavan kuvapankin!