Talvella kuvaaminen on hauskaa joskin haasteellisempaa kuin kesällä. Laitteet sekä kuvaaja joutuvat koetukselle pakkasessa ja viimassa, mutta kaikki on loppujen lopuksi sen arvoista. Valokuvaamisen taito kehittyy myös haastavissa olosuhteissa, sillä lumi ja aurinko tekevät ympäristöstä kirkasta sekä siksi haasteellista. Talvella kuvaamisen suhteen kannattaa olla avoimempi, sillä mahdollisuuksia on paljon ja ne on bongattava liikkuessa luonnossa. Mitä pitää huomioida?
Laitteisto ja valokuvaamisen taito
Tärkein tehtävä talvella on varautua siihen, että kylmyys tyhjentää akuista aina virtaa yllättävän nopeasti. Ne pitää olla ladattu täyteen tai sitten sinulla on oltava vara-akkuja. Ne ovat kuin kasinobonukset mahdollisuuksineen eli hyvin ladatut akut tai täyteen ladatut vara-akut mahdollistavat onnistuneet kuvaushetket.
Pukeutua varmasti jokainen valokuvaaja osaa sään tai kelin mukaan, mutta pidä myös huolta siitä, että sormet säilyvät kaiken keskellä lämpiminä. Pidä huolta siitä, että vara-akut eivät saa kylmää ja samalla menettävät valmiuttaan. Ne on syytä säilyttää sisätaskuissa ja mahdollisimman lämpimänä.
Koskematon lumi ja muut kikat
Mikään ei ole niin kaunis kuin kimmeltävä, koskematon lumi. Tilanteessa kannattaa olla myös tarkkana, sillä ajattelemattomasti saattaa tehdä tarpeettomia jälkiä, joita katuu hiukan myöhemmin. Kun täydellinen kuvauspaikka olisi kohdalla, onkin itse tehnyt siihen jälkiä eikä enää saakaan niin neitseellistä kuvaa kuin olisi halunnut.
Toisaalta, kaikki ei välttämättä pääty kaaokseen ja harmitukseen. Jos kyseessä on eläinten jäljet, niin niistä voi ottaa todella mukavia kuvia ja sillä saa kuvattua pienen palasen suomalaista luontoa kaikessa yksinkertaisuudessaan. Valokuvaamisen taito onkin eräänlaisia oivalluksia juuri oikeassa paikassa.
Välttämättä koskematon lumikerros ei aina ole se täydellinen otos, sillä niitä kuvia on olemassa paljon. Se on luonnollisin vaihtoehto, mitä lähdetään luonnosta etsimään. Koskematon, luminen ja upea luonto, mutta jokin juttu siinä lumessa tekee kuvasta erilaisen ja ainutkertaisen.
Oikean valon tai valotuksen löytäminen
Talvella kuvaaminen on haastavampaa myös siksi, että lumi aiheuttaa yhdessä auringon kanssa epämiellyttävän valkotasapainon. Siksi on tärkeää korjailla valotusta ja valkotasapainoa. Useimmiten automaattisena ratkaisu on huono, sillä kamera ei reagoi oikein lumen valkoisuuteen.
Jos metsä tuo varjoisuutta, niin silloin kuvaa on vaalennettava, sillä muuten se näyttää harmaalta. Näitä värivirheitä voi myös korjailla jälkikäteen, mutta ainakin minulle tulee kuvaajana suuri onnistumisen tunne, jos saan ne kuntoon jo kuvaamisen hetkellä. Valokuvaamisen taito kehittyy kerta kerralta.
Milloin talvella on valoa?
Talvi on siitä mielenkiintoinen, että valoa on parhaimmillaan aina aikaisin aamulla ja toisaalta myös illalla. Upeita maisemakuvia voi napsia auringon noustessa tai laskiessa. Yhdessä lumen kanssa kuvista voi tulla kerta laukaisulla todella taiteellisia. Valokuvaamisen taito kasvaa myös siinä, että osaa arvostaa värien maailmaa oikealla tavalla valkenevassa aamussa tai hämärtyvässä illassa.
Kirkas päivänpaiste tuo omat haasteensa lumisessa maisemassa. Siinä on huomioitava se, että kuvat ylivalottuvat hyvin äkkiä ja siksi tärkeää onkin käyttää suodinta. Polarisoiva suodatin on hyvä varuste eikä silloin kuvia välttämättä tarvitse lainkaan jälkikäsitellä. Valokuvaus harrastuksena on todella antoisa ja aina oppii oivaltamaan uusia asioita.
Jos valotus on sinulla vielä ongelma, niin sitä kannattaa harjoitella uudelleen ja uudelleen. Jossain vaiheessa oivallat, mitä pitää tehdä missäkin tilanteessa. Sen jälkeen kuvaamisesta tulee helpompaa ja löydät itsellesi parhaat talvisen kuvauksen hetket.
Inspiroiva valokuvaamisen taito
Monet pienet seikat inspiroivat talvella. Yksi niistä on ehdottomasti makrokuvaus eli kuvaat pieniä asioita tarkasti, mutta taustalta näkyy talvi. Kohde voi olla huurteinen heinänkorsi, joka on kuin curly. Mukavia kohteita ovat myös ihastuttavat lumikiteet tai vesipisara, joka on sulanut jääpuikosta.
Mahdollisuuksia on todella paljon ja niitä kannattaa kuvailla. Joku niistä on ‘se kuva’, joka herättää tuntemuksia. Riippuen siitä, millainen valaistus on ulkona, saatat ehkä joutua käyttämään lisävaloa. Se voi olla joko ulkoinen salama tai LED -valo, vähän tilanteesta riippuen. Valokuvaamisen taito kasvaa myös siinä, kun kokeilet erilaisia valaistuksen tapoja.
Aina on mahdollista tehdä kuviin photoshoppausta eli parannella kuvia hiukan niiden ottamisen jälkeen. Valaistus ei välttämättä ole ideaali ja siksi lumen pitää näyttää aina lumelta eikä harmaalta. Sen voi helposti korjata, jolloin kuva on taas parempi.