Nykymaailman ilmiö on kohuilla ja skandaaleilla mässäily. Sanoma- ja aikakausilehdet ovat täynnä kuvia tämän hetken suosituimpien näyttelijöiden, laulajien ja some-tähtien viimeisimmistä tekemisistä. Maailmalla on armoton tarve tietää, mitä ajan tärkeimmät henkilöt tekevät, syövät, juovat tai missä lomailevat. Nämä uutiset myyvät parhaiten ja niitä luetaan ja jaetaan eniten sosiaalisessa mediassa. Kohukuvien takana ovat paparazzit, joiden työnä on ottaa julkisuuden henkilöistä uutisia aiheuttavia kuvia.
Paparazzi-nimen alkuperä
Paparazzi on monikkomuoto italian kielen sanasta paparazzo. Sanan alkuperä juontaa juurensa 1960-luvulle, jolloin Frederico Fellini ohjasi elokuvan ”Ihana elämä”. Filmissä yksi hahmoista on valokuvaaja, jonka nimi on Paparazzo. Ohjaajan sanotaan löytäneen nimen italialaisen murteen sanasta, jota käytettiin kuvaamaan ärsyttävää itikan ääntä. Termi tarkoittaa myös kameran linssin sulkeutumista kuvaa ottaessa.
Sanan monikkomuoto paparazzi vakiintui englannin kieleen 1960-luvun loppuun mennessä, jolloin sitä käytettiin yleisnimenä häiritseville valokuvaajille.
Mitä paparazzi tarkoittaa?
Paparazzi tarkoittaa itsenäisesti työskentelevää ammattivalokuvaajaa, jonka työnä on ottaa kuvia julkisuuden henkilöiden julkisesta ja yksityisestä elämästä. Kuvaajat ovat alusta lähtien joutuneet negatiiviseen valoon provosoinnistaan ja he myyvät ottamansa kuvat lehdille tai internet-sivustoille. Hyvistä kuvista, joilla on suurta uutisarvoa, voidaan maksaa tuhansia, jopa miljoonia euroja.
Suomessa paparazzeja tai heidän ottamiaan kuvia ei julkaista paljoakaan lainsäädännöstä johtuen. Yksityisyydensuoja on maassamme muuta maailmaa parempi. Yksityishenkilön omistamilla alueilla, kuten kotona, salakuvaaminen on Suomessa rikos. Jotkut keltaisen lehdistön aikakausilehdet julkaisevat silloin tällöin kohukuvia kaikesta huolimatta.
Paparazzin työskentelytavat
Yleisellä tasolla paparazzit yleensä odottelevat kotien tai julkisten rakennusten ulkopuolella tilaisuutta ottaa valokuva julkisuuden henkilöstä. Kadulla kuvaaminen on sallittua, mutta tällä työskentelytavalla kuvaaja harvemmin ansaitsee isoja palkkioita.
Paparazzin pitää oppia, miten tähdet käyttäytyvät – missä ja milloin he käyvät syömässä, missä he käyvät kaupassa, millä kuntosalilla he käyvät ja niin edelleen. Tietojen saamiseksi kuvaajan pitää yleensä lahjoa tunnettujen paikkojen työntekijöitä ilmoittamaan heille, milloin joku tietty julkisuuden henkilö tulee paikalle.
Nousevat tähdet tai taiteilijat voivat suoraan olla yhteydessä paparazzeihin ja sopia kuvaussessiosta, jonka ansiosta uusi nimi saisi lisänäkyvyyttä mediassa. Internetin yleistyessä tekaistut uutiset ovat yleistyneet, sillä tiedontarve on vain kasvanut. Kilpailu internetin juoru- ja kohusivustojen välillä on kova.
Valitettavan usein paparazzit käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja hyväkseen saadakseen kuvan. He eivät välitä kuvattavan henkilön yksityisyydestä tai turvallisuudesta. Otoksia varten voidaan odottaa kodin pihalla, ikkunan takana tai vaikka pihapuussa. Historian aikana on tapahtunut monta tapausta, jossa tietyt paparazzit ovat saaneet lähestymiskieltoja julkisuuden henkilöiltä aggressiivisuuden takia.
Paparazzeja ajaa kuitenkin himo suurista palkkioista ja kuuluisuudesta valokuvaajana, sillä parhaimpien kohujen taltioijat muistetaan ikuisesti. Kuvasta saadut tulot voivat olla ammattilaisen koko loppuelämän palkka ja tilaisuus päästä pois alalta. Kilpailu alalla on kovaa.
Paparazzien määrä on vain lisääntynyt vuosien varrella ja nykyään jokaisessa suuressa kaupungissa etenkin Yhdysvalloissa on oma paparazzilaumansa. Parhaimmat kuvaajat seuraavat kohteitaan jopa maapallon ympäri.
Paparazzien negatiivinen julkisuus
Paparazzit ovat alkuajoista lähtien olleet negatiivisen julkisuuden ympäröimiä, mutta heidän ottamiaan kuvia halutaan ja katsotaan eniten maailmassa, sillä otoksien ympärille rakennetut uutiset myyvät. On kuitenkin ollut useita tapauksia, jolloin paparazzit ovat menneet liian pitkälle.
Esimerkkeinä voidaan pitää Englannin prinsessa Dianan kuolemaa auto-onnettomuudessa Pariisissa vuonna 1997, mikä johtui paparazzien takaa-ajosta. Hänen autonsa joutui ajamaan merkittävää ylinopeutta karistaakseen häiritsevät kuvaajat kannoiltaan, mikä päättyi kohtalokkaasti. Tapauksen jälkeen paparazzit saivat niskoihinsa viharyöpyn ympäri maailmaa ja usean vuoden ajan ala toimi kunnioittavammin.