Millainen on valokuvaajan palkka?

post thumb
Valokuvaus
by Alisa/ on 24 Jun 2022

Millainen on valokuvaajan palkka?

Valokuvaajan palkka kiinnostaa usein valokuvaajan ammatista haaveilevia ja ammatin vaihtoa harkitsevia. Kaikilla valokuvaajilla ei tietenkään ole samanlainen palkka, sillä palkkoihin vaikuttavat monet asiat. Valokuvaajien keskimääräinen palkka auttaa kuitenkin hahmottamaan kuinka paljon rahaa ammatissa voisi tienata. Lisäksi on hyvä muistaa, että on olemassa erilaisia valokuvaajia ja oma suuntautuminen voi vaikuttaa melko paljon palkkaan, kuten myös monet muutkin asiat.

Keskimääräinen valokuvaajan palkka

Valokuvaajan keskimääräinen kuukausipalkka on noin 2 200 – 2 600 euroa kuukaudessa. Palkka voi kuitenkin olla aina myös erilainen monista syistä johtuen. Palkkaan voivat vaikuttaa esimerkiksi koulutusaste, toimiala, sijainti ja työkokemus. Valokuvaajat voivat myös hinnoitella kuvansa eri tavoin. Kuvista voidaan pyytää palkkaa aika- tai kuvakohtaisesti. Lisäksi kuvankäsittelylle voidaan laatia omat hintansa. Moni kuvaaja määrittelee oman hinnastonsa, joka tietenkin vaikuttaa palkan määrään.

Moni kuvaaja myös tekee palkkiopyyntönsä sen perusteella, mihin kuva on menossa. Lehteen kuvatessa esimerkiksi se, kuinka monen ihmisen nähtäville kuva päätyy vaikuttaa merkittävästi sen hinnoitteluun. Lisäksi tekijänoikeudet on otettava huomioon; mitä enemmän oikeuksia kuvaaja luovuttaa asiakkaalle, sitä enemmän asiakas joutuu maksamaan. Tarkkaan ajateltu hinnasto onkin valokuvaajalle hyvin tärkeä asia silloin kun kuvat on hinnoiteltava itse.

Voiko palkan nousuun vaikuttaa?

Valokuvaajan palkka voi nousta melko paljon sijainnin mukaan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kuvaajan palkkaus on tyypillisesti noin 10-20 % korkeampi kuin muualla Suomessa. Mikäli suunnittelee alueelle muuttoa kuvaajan ammatin vuoksi, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että pääkaupunkiseudulla asuminen on usein kalliimpaa kuin monilla muilla Suomen alueilla. Parhaat ja tunnetuimmat valokuvaajat ja yritykset voivat myös laskuttaa selvästi suurempia summia ammattitaitonsa ja kokemuksensa perusteella.

Valokuvaajan palkka ei myöskään aina tule aivan perinteistä reittiä pitkin. Suomessakin on esimerkiksi Instagramin kautta valokuvillaan julkisuuteen nousseita kuvaajia, joilla on valokuvaajan keskivertopalkkaa jopa monin kerroin suurempi palkka. Tällainen kuvaaja on esimerkiksi kpunkka-tiliä käyttävä Konsta Punkka, jonka tulot olivat esimerkiksi vuonna 2019 peräti 94 742 euroa.

Mitkä asiat vaikuttavat palkkasummien vaihteluun?

Valokuvaajien palkkasummat voivat vaihdella muun muassa sen mukaan maksetaanko heille tuntipalkkaa vai palkka per valokuva, kuten myös se työskentelevätkö he työntekijänä vai freelancerina hinnoitellen itse kuvansa. Hinnoittelu itse voi olla vaikeaa, sillä sinun on osattava hahmottaa kuinka paljon joudut maksamaan palkastasi itse erilaisia maksuja, kuten veroja. Työntekijänä taas kaikki maksetaan puolestasi. Tällöin aikaa voi jäädä kulujen ja muiden asioiden selvittämisen osalta vaikkapa harrastuksiin, kuten pelaamiseen nopeat kotiutukset tarjoavalla pelisivustolla.

Moni saa lisää suosiota ja sitä kautta mahdollisuuden pyytää enemmän palkkaa yksinkertaisesti olemalla taitava, luova ja kokenut kuvaaja. Näyttävät ja ammattimaiset kuvat houkuttelevat uusia asiakkaita. Lisäksi kauneimmat ja hurjimmat kuvauspaikat voivat saada huomiota, mutta valitse ne tarkkaan; valokuvaajia on nimittäin kuollut hurjimpia kuvauspaikkoja jahdatessa esimerkiksi putoamalla kallioilta.

Valokuvaajan palkka ei riitä monelle

Kuvaajan palkka ei ole suuruudeltaan sieltä suurimmasta päästä. Valokuvaajan ura onkin monelle intohimoinen kutsumusammatti, jonka vuoksi pienikään palkka ei aina haittaa. Kannattaa kuitenkin harkita oman tilanteen mukaan, onko valokuvaus itselle mahdollinen ura vai olisiko se parempi pitää harrastuksena. Asiaa kannattaa harkita tutustumalla huolella ammattiin ja koulutusmahdollisuuksiin. Suomalaisia valokuvaajia seuraamalla voi myös saada kattavamman käsityksen kuvaajan ammatista.

Valokuvaajan ammattiin voi kouluttautua, mutta moni ajautuu siihen harrastuksen ja kokemuksen kautta. Kokenut kuvauksen harrastaja voikin saada esimerkiksi oppisopimuskoulutuspaikan. Tällöin palkka alkaa juoksemaan heti, eikä pienillä opiskelijan tuilla tarvitse kituuttaa vuosikaupalla.

Valokuvaajan palkka määräytyy siis hyvin monen asian mukaan ja etenkin omat kokemukset ja taidot voivat vaikuttaa siihen paljonkin. Taitoa tarvitaan niin valokuvauksessa kuin myös omien kuvien hinnoittelussa, mikäli työskentelee itsenäisesti. Useilla valokuvaajilla on kuitenkin ammattien keskivertopalkkoja pienempi palkka. Moni saattaa myös tehdä valokuvaajan töitä esimerkiksi osa-aikatyönä toisen hyväpalkkaisemman työn ohella vaikkapa myymällä kuviaan erilaisissa kuvapankeissa. Tällöin tulot voivat vaihdella melko paljon.