Kuvallinen tarinankerronta – miten kehität omaa blogiasi seuraavalle tasolle

Kuvallinen tarinankerronta
Valokuvaus
by Alisa/ on 20 May 2025

Kuvallinen tarinankerronta – miten kehität omaa blogiasi seuraavalle tasolle

Pelkkä teksti ei nykyään riitä. Jos et halua lähteä suoraan videokerrontaan tai perusta striimikanavaa, sinun on kehitettävä blogikerrontasi seuraavalle tasolle, jotta se pysyisi kilpailukykyisenä. Oli aihepiirisi mikä tahansa, kilpailet lukijoidesi ajasta monien muiden mahdollisuuksien kanssa. Voihan olla, että lukijasi menisi seuraavaksi NetBet ruletti pöytään, tai katsomaan suosikkisarjaansa suoratoistolle, mutta jostain syystä hän nyt ensin tuli sinun blogiisi, miksi? Onko hän vanha lukijasi, vai tuliko hän uutena lukijana Googlesta? Nämä tiedot sinun on hyvä ymmärtää, jotta voisit kehittää omaa sivustoasi ja sisältöäsi eteenpäin. Jos esimerkiksi näet, että sinulle tulee hyvin vierailijoita, mutta he eivät käy monella sivullasi, kertooko se, että aihe on hyvä, mutta sivustosi ei? Haluatko kehittää blogiasi eteenpäin suunnitelmallisesti, vai pidätkö sen yhä ”salaisena” harrastuksenasi, josta kenenkään ei tarvitse tietää. Jos nimittäin joku päivä haluat saada tuloja blogillasi, sinun on hyvä seurata, mitä maailmalla ja blogissasi tapahtuu muutakin kuin vain omat kirjoituksesi ja niiden julkaisut.

Kuvien merkitys tarinankerronnassa

Ei ole olemassa turhaan sanontaa ”kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”. Mutta se myös tarkoittaa, että kuvan pitää olla jollain lailla linjassa tekstin kanssa, ja mielellään kuvan pitäisi olla joko sinun luomasi tai sinun ottamasi valokuva – huonokin valokuva voi olla jossain tilanteessa parempi kuin tavallinen kuvapankkikuva tai tekoälyn sinulle luoma kuva – kylläkin nykyään parhaat tekoälyn sovellukset osaavat luoda melkoisen todentuntuisia kuvia, jotka menevät yleisesti täysin läpi luonnollisina kuvina. Kuvilla on monia merkityksiä tekstissäsi, jotka sinun on hyvä miettiä:

  • ne toimivat tekstisi jakajina ja voivat tuoda pitkään tekstiin sen tarvitseman rytmin
  • kuvat antavat lukijalle lisätunnelmaa
  • kuvat antavat lukijalle lisätietoja
  • kuvat antavat sinulle lisämahdollisuuden kertoa Googlelle mistä kirjoituksessa on kyse

Jokaisessa kirjoituksessa pitäisi olla vähintään yksi kuva. Vältä myös sitä, että kirjoituksesi on pelkästään kuvia – löydät varmasti itsellesi sopivan tasapainon, joka tulee näkymään myös sivustosi analytiikassa. Muista myös optimoida kuvien koko, etteivät ne ”paina”-liikaa eli ole liian isoja ja siten lisää blogisi latausaikoja.

Miten valita visuaalisesti vaikuttavat kuvat

On blogisi aihe sitten vapaa-aika, viihde, tietotekniikka, lääketiede, politiikka tai mikä tahansa, jokaiseen blogisi aiheeseen löytyy varmasi myös kuva-aihe. Pienellä vaivannäöllä voit keksiä kotisi tavallisista asioista kuva-aiheita, vaikka mihin, tai sitten käytät kuvapankkisi hakuominaisuutta ja löydät sitä kautta vähintäänkin ideoita oman kirjoituksesi kuva aiheeksi. Visuaalisesti vaikuttavat kuvat voivat olla vaikuttavia monin keinoin:

  • värivalinnat ovat erilaisia
  • kuvakulma on erilainen
  • kuva-aihe on kiinnostava
  • jokin kuvassa vain ”pakottaa” katsomaan sitä uudelleen

Pelkällä kuvalla voi joskus olla vaikea saada lukijoita, mutta kun saat sivustollesi hyvän peruslukijakunnan, hyvät kuvat ja hyvät kertomukset mahdollistavat tämän lukijakunnan kasvattamisen, koska sisältösi on mielenkiintoista. Geneerisen sisällön tekeminen ei ole järkevää, sivustollasi pitäisi olla jokin tarkoitus ja sen tarkoituksen kautta syntyy myös sisältö, joka kiinnostaa blogisi lukijoita.

Kuvien ja tekstin tasapaino

Mikä on oikean kokonainen blogikirjoitus? Onko sellaista? Jos katsot vaikka Seiskan perusjuttuja, niin ne ovat todella lyhyitä ja saattavat pääsisältönä pitää vain Instagram julkaisuja selitettynä tekstein, tai vastaavasti voit lukea samasta aiheesta jostain toisaalla jopa yli 2000 sanan artikkelin – molemmat ajavat asiansa, ja toimivat. Eli mikä on oikea tekstin määrä, ja kuinka monta kuvaa siinä pitäisi olla? Nykyaikana pitkässä tekstissä pitää olla mukana kuvia, infograafeja, jotain elementtejä, jotka rikkovat pelkän tekstin. Suurin osa lukijoista on nimittäin tottuneet keskeytyksiin arjessa niin yrityselämässä kuin omassa kotiviihteessä ja nettiselailussa, joten blogikirjoituskin pitää osata jakaa näillä elementeillä, jottei siitä tule liian ”painava” ja ”tunkkainen” luettavaksi. Mikä sitten on oikea kuvien ja tekstin tasapaino? Tähän ei ole yksiselitteistä selitystä, ja jokaisella blogilla on omanlaisensa viehätys ja lukijakunta – toisilla blogeilla yhdellä kuvalla voidaan kantaa jopa 1000 sanan ylittävä kirjoitus, mutta toisaalla jo parin sadan sanan kirjoitus vaatii sekä pääkuvan että jonkin sosiaalisen median upotukset, keinoja on yhtä monta kuin on tekijää ja blogia.

Blogisi visuaalinen yhtenäisyys

Mistä haluat, että blogisi tunnistetaan? Riittääkö sinulle se, että Google löytää sisältösi hyvin ja sinulla käy paljon lukijoita, vai haluatko luoda sellaisen kokonaisuuden, joka jää mieleen, ja josta syntyy lukijalle muistijälki, jonka hän muistaa jatkossakin. Tähän vaaditaan jonkinlainen visuaalinen yhtenäisyyst. Se ei siis todellakaan tarkoita, että jokainen kuva on samanlainen tai edes samankokoinen, mutta niissä voi olla joki graafinen elementti yhdistettynä itse kuvaan, tai väritausta tai jokin muu yhdistävä tekijä – voihan olla jopa niinkin, että jokainen blogisi kuva sisältää sinut mukanaan, tai jonkun yksittäisen tavaran jokaisessa kuvassa! Kuinka ratkaisevaa on esimerkiksi se alkutunne, minkä lukija saa tullessaan sivustollesi? Tämän tuloksen löydät blogisi analytiikasta, eli jos kävijäsi vain käyvät nopeasti yhdellä sivullasi ja lähtevät pois, kertoo se, ettei blogisi ylittänyt sitä mielenkiinnon kynnystä, mikä näillä kävijöillä oli. He jatkoivat etsintäänsä toiselle sivustolle – mutta miksi? Eikö ensikohtaaminen antanut vastausta, mitä he hakivat, vai tuntuiko blogisi käyttöliittymä vaikealta?

Tarinan rytmittäminen kuvien avulla

Jokainen tarina, kuten tämä, mitä luet, on rakennettu osista. Esimerkiksi tätä kirjoitusta varten on ensin tullut aihe, sitten koko kirjoituksen osa-alueet ja sen jälkeen eri osa-alueiden sisällöt. Tavoitteena on ollut luoda sujuvasti aiheosasta toiseen etenevä kokonaisuus, joka voisi auttaa lukijaa luomaan itselleen paremmin blogikokonaisuuden. Tavoitteena voi olla jopa liiketoiminta, tuloja blogista, jolloin tämän kirjoituksen sisältävät asiat ovat entistä tärkeämpiä. Jos et välitä lukijoistasi, et välttämättä ajattele kuvien tai muiden elementtien tarpeellisuutta. Mutta jos mietit asiaa lukijoidesi kautta, näet varmasti kuvien tarpeellisuuden nykyhetken kilpailutilanteessa. Tekstisi voi olla vaikka kuinka hyvä, mutta se ei kuitenkaan ole ilman kuvia tarpeeksi mielenkiintoinen – käytä siis aikaa löytääksesi juuri sopivat kuvat tarinaasi.

Vältä nämä yleiset virheet kuvallisessa bloggaamisessa

Monille lukijoillesi juuri blogisi kuvat ovat se kiinnostavin asia. Toisaalta taas voi olla, että iso osa lukijoitasi löytää kirjoituksesi Googlen avulla, eivätkä ole niin kiinnostuneita hienoista kuvista. Oli miten oli, muutama asia on hyvä kuitenkin käsitellä:

  • kuvien tulisi olla laadultaan tasapainossa verrattuna tekstiin, eli ei taidekuvia jollei teksti ole taidetta
  • kuvien laatu tulisi olla myös sellaista, että ne voidaan jakaa kirjoituksen linkin mukana sosiaalisessa mediassa
  • kuvat eivät saa olla liian suuria, eli valokuvat on aina käsiteltävä ennen latausta blogisivustolle
  • kuvat pitää nimetä oikein ja niille asettaa tiedot mitä kuvassa on, jotta hakukoneet löytävät net
  • jokaisella kuvalla tulee olla kuvaa hyvin kuvaava alt-teksti
  • ole varma, että sinulla on tekijänoikeudet tai lupa käyttämiisi kuviin