Tervetuloa Suomen lehtikuvaajat -sivustolle. Tätä sivustoa ylläpitävät Suomen ammattivalokuvaajat sekä harrastajat, jotka haluavat jakaa tietoutta eteenpäin. Täällä pääset lukemaan kaikesta valokuvaukseen liittyvästä aina sen historiasta nykypäivään saakka. Lisäksi voit oppia paljon uutta valokuvauksesta niin harrastuksena kuin ammattinakin. Valokuvaus on varmasti jokaiselle tuttua puuhaa, mutta mitä jos kurkistaisit pintaa syvemmälle? Kyseessä on niin laaja-alainen harrastus ja aihepiiri, että se kätkee sisäänsä vaikka mitä. Et ehkä tullut ajatelleeksi sitä, kuka keksi maailman ensimmäisen kameran, tai sitä, miten valokuvat ovat muuttuneet niiden alkuajoista tähän päivään tultaessa. Jaamme myös tietoa siitä, miten voit halutessasi opiskella ammattikuvaajaksi.
Suomen lehtikuvaajat jakaa myös vinkkejä parempien valokuvien ottamiseen. Jokainen valokuvaaja voi nimittäin ottaa ammattitaitoisia kuvia, vaikka puhelimen kameralla. Lisäksi kerromme sinulle, ketkä ovat tunnetuimmat suomalaiset valokuvaajat, ja mitä heiltä voi oppia.
Valokuvat kertovat usein enemmän kuin tuhat sanaa. Suomalaiset valokuvaajat ovat onnistuneet taltioimaan vuosien varrella mahtavia kuvia. Kaikkein vanhimmat suomalaiset valokuvat henkivät historiaa ja kertovat tarinaa siitä, millaista Suomessa oli esimerkiksi sata vuotta sitten.
Tällaiset historialliset kuvat kiinnostavat sekä historian tutkijoita että valokuvauksesta kiinnostuneita. Siksi me jaamme tietoa vanhoista suomalaisista kuvista, valokuvauksen kehityksestä Suomessa ja monesta muusta seikasta, jotka ovat vaikuttaneet siihen, millaista valokuvaus on juuri tänä päivänä. Valokuvien käyttötarkoitus on myös muuttunut vuosien saatossa, ja nykyään voimme myös muokata kuvia haluamaamme suuntaan.
Koska jokainen haluaa ottaa hyviä valokuvia, jaamme parhaat vinkit valokuvien ottamiseen. Seuraavien vinkkien avulla voit ottaa hieman ammattimaisempia kuvia, vaikka et olisi paljon valokuvannutkaan aiemmin. Ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomiota horisonttiin. Taivaanranta kannattaa saada suoraksi kuvaa otettaessa, ellei tarkoituksena ole juuri mittasuhteiden ja tasapainon vääristäminen kuvassa.
Toinen hyvä vinkki on rajata kuvat oikein. Ihmisten katkaiseminen esimerkiksi ranteen, nilkan tai polven kohdalta ei ole koskaan hyvä idea, sillä silloin näyttää siltä, etteivät heidän raajansa yllä kuvan ulkopuolelle. Kun lähdet ottamaan kuvia, kannattaa myös huomioida seikat, joita valokuvauksen historia on meille opettanut. Muista esimerkiksi tarpeeksi hyvä valaistus, salaman oikeanlainen käyttö ja kuvaajan sopiva asento.
Valokuvaus on harrastus, joka kuuluu monen elämään. Kaikki eivät sitä välttämättä edes nimeä harrastukseksi, vaikka valokuvausta tulisikin harjoitettua lähes päivittäin. Valokuvaus harrastuksena on erittäin mielenkiintoinen laji, sillä harrastuksessa voi oppia monia tärkeitä asioita ja oppia ottamaan entistä parempia kuvia. Suomen lehtikuvaajat haluavat auttaa sinua kehittymään hyväksi valokuvaajaksi, ja siksi jaamme kaiken tietomme parempien valokuvien ottamisesta, kameran säätöihin, kuvien muokkaukseen ja kaikkeen muuhun kuvaukseen liittyvään.
Jos haluat oppia lisää valokuvauksesta, olet saapunut oikealle sivustolle. Me autamme sinua myös lukuisissa kysymyksissä esimerkiksi siitä, miten voit lähteä opiskelemaan valokuvausta, jotta pääsisit valokuvaajan ammattiin joskus tulevaisuudessa. Täällä Suomen ammattivalokuvaajat antavat parhaat vinkkinsä. Teemme työtämme sen eteen, että saisimme nähdä upeita kuvia uusilta suomalaisilta valokuvaajilta, jotka voivat tehdä valokuvauksen historiaa.