Vuoden uutiskuva herättää tunteita

post thumb
Valokuvaus
by Alisa/ on 20 May 2022

Vuoden uutiskuva herättää tunteita

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, sanotaan. Elämme visuaalisessa maailmassa, jossa näköaistimme kautta havainnoimme ympäristöämme suurimman osan päivästä. Olemme tottuneet yhdistämään visuaalisia havaintoja kokemuksiimme. Vuoden uutiskuva tuo nuo koetut hetket tiivistetysti esiin, kertoen juuri tuolle ajalle tyypillistä tarinaa. Viime vuosien uutiskuvissa näkyy pandemia vaikutus, joka on jäänyt hyvinkin lähtemättömästi jokaisen mieleen maskeineen, käsideseineen ja etäisyyksineen. Vuoden 2021 uutiskuvassa kaikki tämä on tiivistetty yhteen kuvaan.

Vuoden uutiskuva kertoo elämästä

Toisin kuin potretit ja lavastetut kuvaustilanteet, uutiskuvissa näkyy aitous, tunnelma ja joskus myös tekemisen meininki. Katseet kohdistuvat ilmeisiin, katseen suuntiin, toivottaman kuvan takaa ilmestyvään sateenkaareen tai suomalaisen saunan tuttuuteen. Tulee kokemus, että minä voisin olla tuossa ja se tekee uutiskuvista niin vaikuttavia, jossa on tavallisia ihmisiä tavallisessa ympäristössä.

Mitä olisikaan maailma ja lehdet ilman kuvia? Vaikka tekstin kirjoittamiseltakin vaaditaan paljon, kuva täydentää sen, mihin sanat loppuvat. Vuoden lehtikuva sävähdyttää ja laittaa katsojan pohtimaan näkemäänsä. Mitä kuvassa oikein tapahtuu? Voisiko tuo tapahtua minulle? Siinä herää monenlaisia tunteita kuten sympatiaa, häpeää, surua ja iloa. Kuvat tuovat tekstiin myös ilmavuutta, rytmittävät lukukokemusta ja syventävät tekstin sanomaa.

Kuvaajan taito näkyy lopputuloksessa

Taitava kuvaaja näkee tavallisuudessa jotain, mikä meille muille on ehkä rumaa, tavallista tai mitäänsanomatonta. Oikean hetken löytäminen, maailman hahmottaminen linssin läpi on taito, jota on täytynyt harjoittaa vuosia. Uusien näkökulmien löytäminen kuvista avaa katsojalleen kokonaan uuden maailman, joka on kuvaajalle avautunut jo aiemmin. Joskus kuva kertoo kaiken eikä tekstiä edes tarvita.