Vuoden lehtikuva on eettinen

post thumb
Valokuvaus
by Alisa/ on 19 Jan 2022

Vuoden lehtikuva on eettinen

Vuoden lehtikuva on arvostettu valokuvaus alan palkinto. Kyseessä on Suomen lehtikuvaajat ry:n järjestämä kilpailu, joka on suunnattu erityisesti yhdistyksen jäsenille. Vuosittaisessa kilpailussa valitaan edellisen vuoden parhaat lehtikuvat. Sarjoja on useita ja lisäksi valitaan vuoden kuvajournalisti. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1962 lähtien. Kilpailu on syntynyt tarpeesta tuoda journalistisia kuvia ja kuvaajia esille sekä näin nostaa alan tunnettavuutta ja arvostusta.

Vuoden lehtikuva voittaja saa rahapalkinnon ja erityisen kiertopalkinnon

Vuoden lehtikuvakilpailun voittajalle maksetaan rahallinen palkinto ja voittaja saa vuoden ajaksi Tapio Wirkkalan suunnitteleman kiertopalkinnon. Tämä arvokas palkinto on valettu tunnetun kuvajournalisti Räshid Nasretdin pimiöstä löydetystä hopeasta. Palkinto on kiertänyt pitkään voittajilla. Siihen on kaiverrettu vuoden lehtikuva kilpailun voittajien nimet aina vuodesta 1966 lähtien. Vuodesta 2015 lähtien kilpailu on kulkenut Kuvajournalismikilpailun nimellä.

Suomen lehtikuvaajat ovat asettaneet kriteerit kilpailuun osallistuvalle teokselle. Selkeiden vaatimuksien mukaan kilpailuun osallistuvien teosten tulee olla manipuloimattomia ja kuvajournalististen kriteerien mukaan eettisiä. Kuvajournalismikilpailussa noudatetaan kansainvälisen World Photo -kuvajournalismi kilpailun eettisiä sääntöjä. Mielenkiintoinen nyanssi on se, että kilpailuun osallistuvat lehtikuvaajat kirjoittavat itse kuvatekstit kuvan metadataan. Näihin teksteihin myös panostetaan.

Kuvajournalismi kertoo maailman tapahtumista

Valokuvilla on suuri merkitys elämässämme. Olemmehan kasvaneet kuvien keskellä. Kuvat ovat näyttäneet meille Vietnamin sodan kauhut ja monet sodat sen jälkeen. Yhtä lailla ne näyttävät onnen hetket, lapsien syntymästä aina Leijonien kultajuhliin ja Lordin euroviisuvoittoon. Kuvajournalisteilla on myös suuri vastuu, koska kuva voi kertoa, mutta myös vaikuttaa enemmän kuin tuhat sanaa.