Valokuvaajan opinnot johtavat luovaan ammattiin

post thumb
Valokuvaus
by Alisa/ on 02 Nov 2021

Valokuvaajan opinnot johtavat luovaan ammattiin

Valokuvaajan ammatti on vaativa, luova ja arvostettu. Parhaat valokuvaajat kertovat yhdellä ainoalla kuvalla kokonaisen tarinan, ja osaavat taltioida kauneuden kuvaan tavalla, joka tuntuu ajattomalta ja vaivattomalta. Valokuvaajan opinnot ovat monipuolisia ja kattavat kaiken suljinajasta kuvankäsittelyyn ja parhaiden sommitelmien valitsemiseen. Valokuvauksen oppiminen kunnolla ei ole helppoa, mutta sitäkin tyydyttävämpää kun huomaat viimein osaavasi vangita kuvaan mallisi sisimmän tai löydät uusia, luovia kuvakulmia jo paljon kuvattuihin kohteisiin.

Valokuvaajan opinnot voi suorittaa monella tapaa, joko virtuaalikurssina netissä tai kokopäiväisenä kouluna, oppisopimuksella tai vain löytämällä mukavan valokuvaajan, joka tutustuttaa sinut valokuvauksen perusteisiin ja mentoroi sinua kehittymään ja kasvamaan, kunnes osaat tarpeeksi, että voit alkaa harjoittaa valokuvausta ammattina.

Harrastus vai ammatti?

Kaikenlainen valokuvaus harrastuksena on hauskaa, etkä tarvitse kallista kalustoa hyvien kuvien ottamiseen. Digikuvaus on tuonut helpotusta myös uuden kokeilemiseen, kun pystyt näkemään kuvan kameran näytöllä heti, etkä tuhlaa rahojasi ja aikaasi filmiin, varsinkaan jos et vielä ole varma taidoistasi. Rakkaasta harrastuksesta saattaa kasvaa myös ammatti, jos olet siitä kiinnostunut.

Valokuvaajan opinnot voit suorittaa yliopistossa, ammattikorkeakoulussa tai vaikkapa diplomikurssina netissä. Jos englanninkielentaitosi on tarpeeksi hyvä, esimerkiksi New York institute of photography järjestää todella kattavia kursseja ammattivalokuvaukseen. Opiskella suomeksi voit myös paikan päällä kansalaisopistoissa ja aikuiskoulutuksena monissa kaupungeissa. Alkuun pääset vaikka sivustomme vinkkien avulla.

Löydä oma erityisalasi

Valokuvata voit mitä vain, mutta joskus on helpompaa keskittää erityisosaamisensa yhteen valokuvauksen alalajiin ja luoda nimeä siinä. Ehkä sinua kiinnostaa eniten vaikka yksi seuraavista:

• Muotokuvaus (lapsi- ylioppilas- tai vaikkapa hevoskuvaus)
• Maisemakuvaus (Suomessa tai ympäri maailman!)
• Hääkuvaus (pääset vangitsemaan unohtumattomia muistoja)

Luovuus ja asiakkaan tarpeet

Valokuvaajan ammatti on luova, se on alati muuttuva etkä ikinä opi kaikkea uusien tekniikoiden kehittyessä. Ala on vaativa ja moni ei ymmärrä, miten paljon vaivaa, aikaa ja joskus myös rahaa kuvan ottamiseen on mennyt. Onnistumisentunne lähes täydellisen kuvan taltioituasi on kuitenkin niin vahva, että kaikki muu katoaa.

Valokuvaajan ammatti ei kuitenkaan ole pelkkää luovuuden sinfoniaa, vaan joskus otat teknisesti onnistuneita kuvia ilman sen suurempaa taiteellista panosta. Esimerkkinä vaikkapa koulukuvaus, jossa ei ole paljonkaan vaihtelua kuvissa, mutta asiakaspalvelu on sitäkin tärkeämpää. Vaikka sinusta ei olisi haastavaa ottaa kuvia, kuvatuille oppilaille se on kuitenkin mahdollisesti kouluvuoden kohokohta. Valokuvaus onkin suurelta osin asiakaspalvelua ja asiakkaan toiveiden kuuntelua.