Mitä tekee valokuvataitelija

post thumb
Valokuvaus
by Alisa/ on 08 Nov 2022

Mitä tekee valokuvataitelija

Valokuvataide tarkoittaa valokuvausta taiteellisena mediana. Valokuvauksessa on siis alusta alkaen ollut tarkoitus taiteelliseen ilmaukseen. Se on siis eri valokuvauksen suuntaus kuin vaikkapa kuvajournalismi sekä dokumentti-, luonto-, mainos-, maisema- tai muotokuvaus. Suomessa tunnettu valokuvataitelija on esimerkiksi Elina Brotherus, joka on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista Suomen nykyvalokuvaajista. Hänen kanssaan yhteisnäyttelynkin tehnyt Hannele Rantala on myös tunnettu valokuvaaja, joka on pitänyt monia näyttelyjä Suomen lisäksi myös ulkomailla.

Kuinka valokuvaajasta tulee valokuvataitelija

Valokuvataiteilijaksi ei ole yhtä ainutta tietä. Moni valokuvataiteilija on kuitenkin opiskellut eri tavoin valokuvausta ja taideopintoja. Yksi vaihtoehto opiskeluun on vaikkapa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, joka antaa koulutusta muun muassa taiteen ja median aloilla. Valokuvataiteilija Elina Brotherus esimerkiksi opiskeli kyseisessä koulussa valokuvaustaiteen opintoja valmistuen maisteriksi vuonna 2000.

Suomalaisia valokuvaajia on kuitenkin päätynyt alalle myös muun muassa muiden korkeakoulu- tai ammattikoulututkintojen kautta. Moni on jopa hankkinut osaamisen valokuvaukseen vapaa-ajalla harrastuksen kautta ja täydentänyt osaamistaan kursseilla tai suorittamalla koko tutkinnon näyttötutkinnoin. Valokuvataiteilijaksi on siis hyvin monipuolisesti eri reittejä – tärkeintä onkin varmasti oma kiinnostus ja motivaatio alaa kohtaan.

Mitä ammattilaiselta vaaditaan?

Valokuvataitelijalta vaaditaan paitsi kiinnostusta alaan myös esimerkiksi visuaalista ja taiteellista lahjakkuutta, kokonaisuuksien hahmottamista ja tietoa valokuvauksen tekniikasta. Alalla tarvitaan myös paljon motivaatiota, sillä teoksien saaminen näytille esimerkiksi gallerioihin ja sitä kautta myydyiksi ei välttämättä ole helppoa. Työ voi vaatia myös yrittäjämäistä luonnetta työnkuvasta riippuen.