Kuinka voi aloittaa uran valokuvaajana?

post thumb
Valokuvaus
by Alisa/ on 16 Mar 2021

Kuinka voi aloittaa uran valokuvaajana?

Valokuvaajan ammatti on monen haaveissa. Työhön voi päästä monella tavalla eikä suorin reitti aina ole koulun kautta. Valokuvaus harrastuksena on nimittäin jokaisen menestyksekkään valokuvaaja-ammattilaisen takana.

Harrastelijana on hyvä aloittaa

Valokuvaus on erittäin suosittu harrastus. Nykyisin lähes kuka tahansa voi kutsua itseään valokuvaajaksi, kun vain taskusta löytyy älypuhelin kameroineen. Moni ottaa uskomattoman ammattitasoisia valokuvia älypuhelimellaan, käyttää erilaisia linssejä ja muokkaa kuvia erilaisten kuvanmuokkaussovellusten avulla.

Vaikka puhelimella räpsisi kuinka monta kuvaa tahansa, ei kyseessä kuitenkaan aina ole valokuvausharrastus. Siihen liittyy kiinnostus alaan, erilaisten efektien ja asetusten opiskelua, mahdollisesti aiheeseen liittyvän tiedon lukemista netistä ja omien kuvien kriittistä arvioimista. Harrastelijavalokuvaajalla on usein nettiportfolio, jonne omia parhaimpia kuvia kerätään erityisesti, jos mielessä on työkeikkojen löytäminen valokuvaajana.

Lähes kukaan ammattilaisvalokuvaaja ei ole lähtenyt ammattiin ilman edeltävää valokuvausharrastusta tai ainakin tämä olisi erittäin epätavallista. Tilanne olisi sama kuin jos joku alkaisi maalaajan uralle ilman minkäänlaista taiteen harrastelijataustaa. Harrasteluvaiheessa syvä into ja rakkaus lajia kohtaan syttyy, minkä ei aina tarvitse muuttua ammatiksi. On tärkeää miettiä, haluaako kuvauksen pitää vain vapaa-ajan harrastuksena vai onko kyseessä aktiviteetti, joka kannattaisi muuttaa ammatiksi.

Harrasteluvaiheessa käy yleensä selväksi, mikä on oma tyyli ja mistä aiheista eniten pitää. Onko oma juttu muotokuvaaminen, ruokakuvaus, tilannekuvaus vai kenties jokin muu. Kaikki valokuvaajat eivät työskentele kaikenlaisissa kuvaustilanteissa, vaan yleensä pääasiallisena kuvauskohteena on tietty valokuvauksen ala, kuten muotokuvaus tai tapahtumakuvaus. Jos omaa juttua ei harrasteluaikana ole vielä ehtinyt löytyä, sen löytämiseen on runsaasti aikaa mahdollisen koulun aikana.

Koulu kouluttaa paitsi yksityiskohdissa, myös yritysopissa

Henkilöt, jotka harkitsevat valokuvausta ammatikseen, hakeutuvat useimmiten johonkin valokuvausta opettavaan oppilaitokseen. Valokuvausta voi opiskella erilaisissa opistoissa jo harrastusvaiheessa, mutta myös ammattikorkea- sekä yliopistotasolla. Tämän lisäksi valokuvaajaksi voi valmistua oppisopimuskoulutuksen päätteeksi. Jos koulu ei tunnu omalta jutulta, voi itseoppinut valokuvaaja saada ammattinimikkeen ja erikoisammattitutkinnon näyttötutkintona, jossa todistetaan omat taidot erilaisten näyttöjen avulla.

Jo opistotasolla voi saada hyvän käsityksen siitä, minkälaista valokuvaajan työ on. Jos kouluhauissa ei siis itseään onnistanut, ei kannata luovuttaa, vaan maksaa opistokurssista ja saada lisäkokemusta sitä kautta seuraaviin hakuihin. Samalla kursseille osallistuminen on hyvä todiste siitä, että intohimosi valokuvausta kohtaan on aitoa.

Kaikki koulut eivät ole samanlaisia. Eri koulut painottavat hieman erilaisia asioita, joista parhaiten saat tietoa oppilaitoksen nettisivuilta tai kyselemällä eri valokuvaajilta ja koulujen opiskelijoilta. Ammattikorkeakoulutasolla valokuvaajan opinnot kestävät 3,5-4,5 vuotta riippuen omasta tahdistasi. Koulutukseen sisältyy puolen vuoden mittainen työharjoittelujakso, jonka voi suorittaa esimerkiksi valokuvaamossa, lehden toimituksessa tai muussa valokuvapaikassa. Valokuvausta voi opiskella esimerkiksi Aalto-yliopistossa, Tampereen yliopistossa ja Kuvataideakatemiassa.

Kuinka pinkaista uralle valmistumisen jälkeen?

Koulun tai erikoisammattitutkinnon suorittamisen jälkeen uralle siirtymisen helppous riippuu omasta itsestään, joskus jopa omasta luonteesta. Jos olet luonut yhteyksiä laajasti työharjoittelujaksosi aikana, työn saaminen tuskin tulee olemaan kovin haastavaa. Tässä vaiheessa nettiportfolio voi myös koitua erittäin tärkeäksi, sillä se on ikkuna töihisi ja antaa tulevan työnantajan tutustua tyyliisi ja taidonnäytteisiisi ennen palkkaamista.

Moni etsii valokuvaajaa netistä, jos tiedossa ei ole ketään omassa lähipiirissä. Tällöin myös hinnasto omalla kotisivulla ja mahdollinen nettimarkkinointi voivat olla tärkeitä apuja työn saamisessa. Tärkeintä on luottaa omiin taitoihin ja olla kainostelematta omien hintojen suhteen omaan taitoon nähden. Alussa kannattaa tietenkin aloittaa vaatimattomasti kartuttaakseen omaa ammattitaitoa ja kasvattaakseen asiakaskuntaa, joka hyvän kokemuksen jälkeen mahdollisesti suosittelee käyttämäänsä valokuvaajaa myös tutuilleen ja ottaa yhteyttä myös tulevaisuuden valokuvaustarpeissa.